Kroppspress-debatten

I går deltok jeg for første gang i en debatt. Det var spennende og kjekt å møte så mange hyggelige mennesker. Det var et stort sjokk for meg da de innledet med at norsk ungdom er de i verden med lavest selvbilde. Det var jeg ikke klar over. Det er  utrolig trist at så mange unge sliter med selvbildet, og har det vondt når de vokser opp. Det er jo disse årene som skal være bekymringsfrie, de skal nyte det å bo hjemme, være med venner og drive med fritidsaktiviteter og interesser.

Jeg tror helt klart at sosiale medier er med på å øke kroppspresset blant unge, men jeg tror ikke løsningen er å be norske bloggere kle på seg og ikke legge ut innlegg om plastisk kirurgi. Jeg tror nemlig at problemene stikker mye dypere, og at dette er noe som har foregått over mange år. Kvinnekroppen har nesten blitt et mote-objekt hvis jeg kan sette det litt på spissen. 

Da mamma var ung var det lange fine bein som var det mest attraktive en kunne ha. Deretter kom Pamela med silikonbrystene sine og en bitteliten midje, og ble 90-tallets største sexsymbol. Nå er det Kim K. som mange ønsker bakdelen til. Jeg har ei venninne som er gift med en veldig kjent plastisk kirurg. Hun fortalte meg at det er helt klart mer vanlig å fikse på rumpen om dagen enn puppene. Det er store rumper som har blitt besettelsen til mange.

Det er ikke godt å si hva som skal til for at det skal bli bedre. Men løsningen på et dårlig selvbilde er helt klart ikke å legge seg under kniven. Jeg syns det er bra at man har mulighet å fikse på kroppen sin dersom man har store komplekser, og dette er noe som gjør hverdagen vanskelig. Men jeg syns ikke det er greit at man skal la plastisk kirurgi få en mote-faktor, der man skal følge trender og operere seg utifra hva som er finest akkurat nå.

Det å legge seg under kniven løser ikke et dårlig selvbilde, det kan jeg si 100 prosent. Det har tatt meg minst 24 år å bli glad i meg selv.  Jeg tror dette er noe av det viktigste man kan lære ungdom, nemlig det å bli glad i seg selv og sette pris på seg selv, og ikke bruke operasjoner som løsning for å like seg selv. Vi har vel alle kjent på at en kommentar fra en man er glad i kan gjøre utrolig skade. Kommentarer som blant annet; Du er altfor tynn, du har lagt på deg, hun er penere enn deg, du burde trene mer, osv. Jeg tror helt klart at dette kan være utrolig skadelig!

Det å velge rette venner er utrolig viktig. Ikke minst rett kjæreste. Familie får man dessverre ikke gjort så mye med. Men det er utrolig viktig å ha gode tanker og gode venner. Ikke minst tenke over selv hva slags person man er, og hvilke signaler man sender ut til mennesker rundt seg.

Jeg avslutte med at ALLE kvinner har masse vakkert med seg, uansett hvilken fasong, størrelse eller hudfarge de har. Vi er bra nok og pen nok akkurat sånn som vi er. Operert eller ikke, det finnes ikke noe fasit på hvordan man skal se ut.

Alle må få se ut og få være som de selv vil. 
 

 

53 kommentarer

Siste innlegg