Uverdig behandling

Denne mailen mottok jeg nå nylig, og jeg blir virkelig trist! Jeg så selv enkelte ting jeg reagerte på når min far var innlagt på sykehus for noen uker siden her i Norge. Dette er virkelig ikke greit på noen som helst måte! Vi betaler virkelig nok skatt til at de eldre skal ha det godt og ha et liv i verdighet. Mailen fikk jeg tilsendt av MalinHavdahl.   

Uverdig behandling.

Tenk deg at du ligger på dødsleiet. At du ikke har kontroll på kroppen og sansene dine.

Alt du kjenner er smerte og redsel.

En pleier kommer inn til deg, og du får ikke formidlet hvordan du har det, så du bruker lyder på å fortelle at du har vondt når du må bytte sengeleie. Ansiktet ditt forteller at du er redd, men du får ikke sagt hva du er redd for. Døden, eller smertene.

Du føler kanskje at du ser på pleieren, men det eneste pleieren ser er to øyer som er tåkete, og ser ut i intet.

Tenk deg så at du er pleieren. Du har ikke lyst å bytte sideleie på pasienten. Pasienten lager smertefulle lyder av den minste berøring, kaster seg tydelig etter mer luft og sperrer opp øynene.

Øynene er oppleves som fulle av redsel. Pasienten ser redd ut. Du gjør det du må. Veter munnhulen, skifter innlegg og holder pasienten i hånden mens det blir satt morfin i en Butterfly på magen.

Pasienten blir etterhvert roligere, virker mindre smertepåvirket og ser på deg. Mens ordene som ikke kunne vært klarere kommer:

IKKE GÅ FRA MEG.

Vi bor i Norge, i et av verdens lykkeligste land. Allikevel dør så mange aleine. Helt aleine. Fulle av redsel og angst.

Det er uverdig at det ligger pasienter på sykehjem, sykehus, hjemme i egen bolig og i bofelleskap som ikke har noen til å våke over seg.

Det er simpelt, uverdig og egoistisk at helse Norge ikke tar inn “fastvakt” på døende pasienter.

Døende mennesker, for de er fremdeles mennesker.

Når vi leter etter informasjon på internettet finner vi mye frustrasjon blant pårørende og helsepersonell.

Vi kan leie inn fastvakt etter observasjoner på den døende, men ofte blir det ikke sånn.

Det står i FNs erklæring at den døende skal slippe å dø aleine.

Mange har en stor angst for å dø aleine.

Vi har angst for å dø aleine.

Hvorfor får da så mange nei når det blir spurt om man kan få fastvakt hos pasienten?

Vi er klar over at det er forskjellig praksis i landet. Men det er ikke godt nok at noen gjør det og andre ikke.

Hvorfor skal helse Norge spare penger i et slikt tilfelle. Uansett hvor du bor, og om du ønsker det. Så skal du få slippe å dø aleine om du er redd for det. FN har bestemt det.

Vi skjemmes over at vi ikke kan få sitte hos den uten familie, hos den som er livredd for å dø aleine. Hos den som ikke klarer å sitte aleine hos sitt døende familiemedlem og ønsker å ha pleier til stede.

Pleie av døende må få et nytt fokus. Så alle kan få dø i trygghet, med verdighet og med omsorg rundt seg.

Stemmer å lytte til og ei hand å holde i.

Vi trenger lovfestet rett til fastvakt når vi er døende.

Skriv gjerne under HER

8 kommentarer
  1. Så utrolig fint innlegg og godt skrevet gode fine deg!❤
   Ofte føler jeg nesten de er bedre i andre kulturer der de aldri går fra familiene sine og lar de bo og dø hjemme hos seg. Føles ofte som vi er veldig kalde i Norge og i Vesten samme hvor flott og godt vi har det.. Så blir det mye mer ensomhet av slikt..😓💔

  2. Unnskyld meg, men hva vet du om helsevesenet i Norge til å skrive et sånt innlegg??? Har du jobbet i helsevesenet??? Skriver du dette før å provosere traff du spikeren på hodet! Tror du virkelig ikke at en avdeling der det er dødende som er uten pårørende ELLER som har pårørende ikke er tilstede??? Jeg har selv sittet å holdt dødende i hånden….Jeg har vært med på stell av døde. Og alt dette på et sykehjem og et sykehus der det både er travelt og kanskje ikke alltid nok personale på vakt. Så kom ikke her å si at ikke dette er noe som blir prioritert. Ute i “the real world”, den normale verdenen som ikke bare handlet om lipgloss og hvel du skal få din neste Chanel veske av er en annen sak. Det er mange tragiske sjebner som kunne vært ungått. Men kom ikke her å si at de det insunierer i dette blogginnlegget ditt!!! Sykehus er ikke og skal heller ikke være som et opphold på et 6 stjernes luksushotell…..få hodet ut av sanden. Du som har så god tid fordi du er så heldig å være rik, har de kuleste vennene i verden og ikke jobber kunne jo meldt deg opp som frivillig i røde kors sin besøkstjeneste om du mener at det ikke blir gjort NOK!!! Djizez…..du blir bare latterligere og latterligere!!!

  3. Og en ting til, jeg også erfaring fra Bofelleskap der vi mistet 2 beboere pga alder og sykdom på kort tid….tror du de låg alene inni leilighetene sine??? Nei!!! Da var vi flere på nattevakt feks. Idiot

  4. Skjønner ikke hvordan du selv mener at du var med i den kule vennegjengen på skolen, med en populær kjæreste, når du var så upopulær på paradise? Du var jo helt ekskludert fra den store og populære gjengen der, var jo bare du og Aurora😂

  5. Tilbaketråkk: GVK Biosciences

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg